Ha ilyen, vagy ehhez hasonló kérdés megfordult a fejedben, akkor több mint valószínű, hogy nem egy szoftverfejlesztő céghez szeretnél felvételiztetni. És az is biztos, hogy nem egy Senior-t, inkább Juniorra pályázol. :)

Az elmúlt napokban voltam besegíteni egy állásra jelentkező webfejlesztő interjúztatásában. Az önéletrajzban egy főiskolai programtervező informatikus állt, és egy web mérnök, web rendszergazda?, sajnálom, nem emlékszem már az OKJ képzésére. Továbbá büszkén fel volt sorolva az ECDL (European Computer Driving Licence).

Az állásinterjún pedig az jött fel, hogy 3,5 év után, nulla gyakorlatban alkalmazható tudást mutatott fel. Ezt el is ismerte. "Sok nyelvet tanultunk. De csak az alapokat tanították meg. De pár héten, hónapon belül megtanulok bármit."

Mindezt 3 és fél évért cserébe az életéből. Persze tény, senki sem tiltotta meg neki, hogy szabadidejében képezze magát. De azt nem várhatja el egyetlen pályakezdő sem, hogy majd a munkahelyen tanul bele a programozásba.

A teamtreehouse.com -on "kemény" 6 hónap alatt versenyképes webfejlesztőt faragnak belőled napi pár óra tanulás mellett, havi 25 dollárért cserébe. Egy kedves ismerősömön, aki zéró tudással indult a programozásban, 1 hónap alatt csodát művelt vele az oldal. Utána pedig élesben 46-60 ezer Ftokért csinált meg egyszerűbb weboldalakat. Átlag 20-25 órányi munkaidőt ölve mindegyikbe. Azért nem rossz, 2-3 nap alatt 60 ezret keresni, nem? :) Úgy, hogy se papírod a programozásról, és 1 hónappal azelőttig pedig semmi tudásod az egész dologról.

Nos, de mit is kell keresnünk egy programozóban?

 • Tegyél elé egy notebookot, kérj tőle valamit. Gyakorlati tudás.
  Ne tévesszen meg, az ilyen-olyan diploma/diplomák és/vagy OKJ végzettség(ek). Ha pályakezdőről van szó, aki egyetemre/főiskolára járt, nagy valószínűséggel nem sok mindent tud a témáról. Tehát, tegyél elé egy notebookot, kérj tőle valamit.
 • Mit csinál szabadidejében?
  Egy valamirevaló programozó szabadidejének egy részét a programozásnak szenteli. De ez igaz minden foglalkozásra. Egy sportoló vajon mennyit jár el bulizni és mennyit szentel a karrierjének? Ha erre a kérdésre a válasz(ok)ban nem lesz benne a programozás, akkor már felejtsd is el az illetőt.
 • Hajlandó-e tanulni? A fenti kérdésből igazából akár már ki is derülhet. De ha nem, meg kell kérdezni. Ez egy azért fontos dolog, mert ha jó akar maradni, akkor foglalkozik tudása bővítésével.
 • Hozott-e létre valamit?
  Van-e bármi, amire büszke, amit ő hozott létre? Az lényegtelen, hogy fizettek-e érte valamit vagy sem.

"Mi a végzettséged?"

Gondoltam, ennek szentelek egy rövid részt, mert 1-2 embernél az első pontban található mondat - "Ha pályakezdőről van szó, aki egyetemre/főiskolára járt, nagy valószínűséggel nem sok mindent tud a témáról." - kiverhette a biztosítékot. Szeretném megjegyezni, hogy ez egyéni tapasztalat. Elég sok frissen végzett emberrel sikerült már munkaügyben leülnöm. És mint fent említettem, volt hogy máshol segítettem állásra jelentkezők között válogatni.

De nézzük a tapasztalataimat az előző 4 pontra:

 • Itt egy notebook. Tegyük fel erre volna szükségem. Mit teszel?
 • Van egy mondat, ami mindent visz: "Hát, ilyen nem volt a vizsgán..." Itt akkor körülbelül el is köszönhetünk, mert se tanulási hajlandóságot, se életképességet nem mutat az illető.
 • Vagy, "Hát ilyet még nem tanultam a főiskolán, ez most nem megy." ... és elkezdi magyarázni, hogy nem tudja ezeket fejből. Egy fokkal jobb talán mint az előző, de továbbra is elfogadhatatlan. Könyörgöm, ott a google, direkt a Chrome-ot nyitottam meg előtte, hogy vegye a lapot, van internet. Használja. Ha csak annyit kérek tőle, hogy itt van egy weboldal, szúrjon bele egy Facebookos "[Like]" gombot. Mit csinál ha nem tudja? Bing-o. Google. De nem, nem teszi, csak bambán néz.
 • és ami talán 20-ból egyszer kaptam: "Ehhez igazából még annyira nem értek. De meg tudom tanulni 1 hónapon belül." Erre szeretnék 5-ből 4 csillagot adni. Ez egy jó válasz. Persze kérdezheted most magadban, hogyha az álláshirdetésben felvetett dologhoz nem ért, miért jelentkezett? Ez azt is jelentheti számomra, hogy az illető hisz magában, hisz abban hogy tudja ezt csinálni. És rögtön a harmadik kérdésre is tudom már a választ, hogy hajlandó tanulni. De azért még nem alkalmaznám rögtön.
 • Mit csinálsz a szabadidődben?
 • "Hát van egy barátnőm, vele töltök elég sok időt."
 • "Aztán a haverokkal elszoktunk járni időnként... inni, bulizni, beszélgetni."
 • "Filmet nézek. Számítógépen már nem szoktam játszani."
 • Tehát, ha itt hiányzik az a válasz, hogy szabadidejében a programozással is foglalkozik, ő nem a te embered. Ő valaki olyan, aki azt gondolta, ha informatikát tanul az egyetemen, majd eltologatja a papírokat az asztalon 700e ftért.
 • Ha valamit nem tudsz, hajlandó vagy-e bővíteni a tudásodat, akár munkaidőn kívül?
 • Hogy ne... Nem azért güriztem az egyetemen, hogy majd itt tanuljak. Nem tudom, lehet.
 • Erre bármilyen nemleges válasz, nem elfogadható. Elvégre alkalmazod, szinten kell tartania magát. Ez nem a te érdeked, hanem az ő érdeke. Ha elavul a tudása, lefogod cserélni.
 • Miket programoztál eddig, csak úgy magadnak, vagy másoknak?
 • "Most végeztem, még nem volt munkahelyem!" Néha ez kikérő hangnemben érkezik, hogy: Hé te, hogyan várnád el tőlem, hogy bármit is dolgoztam volna... hiszen MOST végeztem. Vajon mit csinált az egyetemi évek alatt? Ha tippelhetek... inkább nem akarok. :)
 • Viszont itt ha nemleges választ kapunk, ez kb olyan, mintha most beadnám a jelentkezésem egy focicsapathoz. De sose gyakoroltam, és csak a tévében láttam...
 • Röviden: Ennél a pontnál azt nézzük meg, van-e gyakorlata, "edzi-e" magát.

Viszont van még egy fontos kérdés, amit magunknak kell feltenni és megválaszolni.

Egyáltalán miért akarok főállásba egy programozót?

A végén van ez a rész, de mégis a legfontosabb. Szükséged van-e egyáltalán egy főállású programozóra?

Ha neked van egy főállású (pályakezdő) programozód, teszem azt bruttó 200,000 Ft fizetéssel, akkor az körülbelül 1190 Ft / óra költség neked. És ezt akkor is fizeted, amikor éppen nem tudsz feladatot adni neki.

Tehát, ha csak 40 órányi munkára van szükséged, inkább állapodj meg egy egyéni vállalkozó programozóval. Egy teljesen pályakezdőnél picivel jobb programozót megkapsz 1000-2000 Ft órabérért már.

Arra ügyelj, ha fontos dolgot akarsz programoztatni, akkor pont azon nem kellene spórolni. :)
Az étteremben is ciki lenne pont a székeken spórolni.

Erről a jövőhéten fogok írni, hogy mennyi is az annyi, amennyit megéri kifizetni egy programozónak (vagy szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégnek).

Ha feliratkozol, akkor fogsz értesítést is kapni róla! :)